O agenciji

Naslovna > O agenciji > Iz produkcije > Hrvatska liga protiv reumatizma započela s akcijom

Hrvatska liga protiv reumatizma započela s akcijom

Ne okrećite leđa križobolji

 

Izradakoncepta i realizacija eventa  te  pr aktivnosti :
Povodom obilježavanja Svjetskog dana spondiloartritisa, Neprofitna udruga građana Hrvatska liga protiv reumatizma u suradnji s Klinikom za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KBC Sestre milosrdnice, koja je inače Referentni centar za spondiloartritise Ministarstva zdravlja RH, započela je na Cvjetnom trgu s akcijom „Ne okrećite leđa križobolji“. 

 
„Cilj akcije je skratiti vrijeme koje je potrebno za postavljanje dijagnoze podižući svijest o upalnoj križobolji kao ključnom simptomu aksijalnog spondiloartritisa“ – rekao je mr. sc. Frane Grubišić, predsjednik Hrvatske lige protiv reumatizma, te dodao kako je potencijalne pacijente potrebno što ranije uputiti na pregled subspecijalista reumatologa kako bi se što ranijim liječenjem i sprječavanjem upale i strukturnih oštećenja održala kvaliteta života.
 
Na jednu od najčešćih zdravstvenih bolesti prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), upozorio je i prof. dr. sc. Simeon Grazio dr. med., v.d. predstojnik Klinike za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KBC-a Sestre milosrdnice i dopredsjednik Hrvatske lige protiv reumatizma koji je naglasio kako od križobolje oboli svaka peta osoba mlađa od 40 godina. 
 
Obzirom da se radi o akciji usmjerenoj na opću populaciju kao i na liječnike obiteljske medicine, Ministarstvo zdravlja visokim pokroviteljstvom podržalo je inicijativu Hrvatske lige protiv reumatizma, a akciji Ne okrećite leđa križobolji na Cvjetnom trgu prisustvovao je i izlaslanik Ministra zdravlja i njegov zamjenik prim. mr. sc. Marijan Cesarik.
 
Zanimljivi performans nogometaša, liječnice, poslovne žene i radnika koji su na leđima prošetali slonove simbolizirajući bol križobolje, privukao je brojne Zagrebčane koji su na Cvjetnom trgu imali prilike ispuniti kratki upitnik o simptomima  i saznati postoji li vjerojatnost da je uzrok njihove križobolje upala.

Ne okrećite leđa križobolji